FPV Simulaatorid, mis värk nendega on?

Kui oled huvitatud FPV droonidega lendamisest, aga pole päris kindel, kuidas alustada, siis FPV Simulaator on parim koht, kus oma esimesed lennutunnid kirja saada. See on nagu videomäng, kus saad drooni juhtimist harjutada, kuid erinevalt päris droonist ei pea sa muretsema, et midagi katki läheb.

Simulaator annab võimaluse õppida kõik olulised põhitõed enne, kui päris drooni kätte võtad. Oskad juba ette aimata, kuidas droon reageerib sinu käskudele, ning saad harjutada erinevaid manöövreid, nagu kurvide võtmine, tõus ja laskumine. FPV simulaatoris on olemas kõik, mis päris lendamisel vaja läheb, aga siin on sul piiramatu hulk katsetusi ilma ühegi remondiarveta.

Lisaks sellele on FPV simulaatorid väga lõbusad. Kujuta ette, et saad lennata võidusõiduradadel, osaleda virtuaalsetel võistlustel või lihtsalt harjutada keerulisi freestyle-trikke, kõik seda mugavalt oma arvuti taga. See teeb simulaatorist suurepärase valiku nii algajatele kui ka edasijõudnutele, kes tahavad oma oskusi täiustada.

Morten e. Chirp FPV lendamas Velocidrones.

Mis asju on vaja, et
simulaatoris lennata?

Kui oled valmis FPV simulaatorit kasutama hakkama, on sul vaja paari asja, enne kui saad taevas tiirlema hakata (virtuaalses mõttes muidugi!). Kõik vajalik on üsna lihtne ja kergesti kättesaadav.

1. Arvuti (või Telefon)

Enamik FPV simulaatoreid töötab tavalise arvuti peal – olgu see siis Windows, Mac või Linux. Hea uudis on see, et sa ei pea omama kõige võimsamat mänguarvutit, sest paljud simulaatorid, nagu näiteks Velocidrone, ei nõua kõrgeid graafikanäitajad. Keskmine sülearvuti või lauaarvuti on täiesti piisav. Samas kehtib loomulikult põhimõte, et mida kangem masin, seda ägedam.

PC:

  • Operatsioonisüsteem: Windows 7, 8 või 10 (64-bit)

  • Protsessor: Intel i5 3.2GHz või parem

  • Graafikakaart: Nvidia GTX 1050ti või võimsam

  • Mälu (RAM): 8 GB või rohkem

  • Salvestusruum: 37 GB kettal + 18 GB paigaldamise ajal

  • DirectX: Versioon 11.0 või uuem

Mac:

  • Operatsioonisüsteem: macOS 10.12 Sierra või uuem (64-bit)

  • Protsessor: Intel i5 või võimsam

  • Graafikakaart: NVIDIA või AMD pühendatud graafikakaart, vähemalt 1 GB VRAM

  • Mälu (RAM): 8 GB või rohkem

  • Kui kasutad Mac'i M1 või M2 protsessoritega, töötab Velocidrone ka neil väga sujuvalt isegi kõrgemate graafikaseadetega

Kui eelistad harjutada liikumise pealt või ei ole sul ligipääsu arvutile, siis mõned simulaatorid, nagu FPV SkyDive ja Velocidrone töötavad ka Androidi telefonide peal. Kuigi telefoni peal ei ole kogemus sama, nagu arvutis ja Simulaatorid ise on ka pisut piiratud, ajab ehk asja ära? Telefon peab siiki olema suhteliselt võimas. Töös on ka iPhone peal töötavad simulaatorid, kuid need ei ole veel nii töökindlad, et neid siinkohal soovitada julgeks. Mõned Simulaatorid töötavad ka mängukonsoolide peal, kuid konsoolide peal ei tööta hästi FPV puldid. Konsooli pult aga pigem õpetab valesid harjumusi ja seepärast ei soovita konsoole tõsisemaks treenimiseks.



2. Juhtpult (raadiosaatja)

FPV simulaatorites lendamiseks on vaja spetsiaalset FPV juhtpulti, mida saad kasutada nii simulaatoris kui ka hiljem päris drooniga lendamisel. Pult ühendatakse arvutiga kas juhtme abil või traadita USB dongli kaudu. Siin on mõned head valikud, mida kaaluda:

  • BetaFPV LiteRadio 3 (või 2) – Väga taskukohane ja lihtne pult, mis sobib hästi algajatele (al. 60 €). Pikemas perspektiivis jääb see pult kiiresti “kitsaks” ja päris droonidele liikudes on suure tõenäosusega vaja soetada veidi tõsisem pult.

  • Orqa FPV.Ctrl – Väga kompaktne ja lihtne kasutada, eriti kui plaanid kasutada ka Orqa FPV SkyDive simulaatorit telefonis. Kahjuks on selle puldi kasutamine hiljem päris piiratud vaid ühe võimaliku raadiostandardi tõttu (IRC Ghost).

  • Radiomaster Pocket – Kompaktne ja väga hea esimeseks harjutuspuldiks (al.75 €). Sobib oma suuruse tõttu suurepäraselt lastele aga ka päris tõsised täiskasvanud lendavad selle puldiga.

  • Radiomaster Zorro – Mängupuldi stiilis ja kerge, sobib hästi neile, kes eelistavad käes mugavat pulti (al. 130 €).

  • Radiomaster Boxer – Suuremate juhtkangidega, mis annab rohkem täpsust ja parema kontrolli (al. 140 €).

Vali pult vastavalt sellele, kui tõsiselt plaanid FPV-ga tegeleda. Kui oled alles alustamas ja ei ole veel kindel, kas see on sinu jaoks, sobib ka odavam pult hästi.

Kindluse mõttes jälgi alati, et puldi juures oleks kirjas, et ta on Mode2 ja et ta toetab ExpressLRS või ELRS 2.4 GHz protokolli, siis võid olla suhteliselt kindel, et pult teenib sind veel kaua. Kui kahtled, tule FPV Racing Estonia Discordi ja küsi. Sealt saad samuti uurida, kas kellelgi on mõni kasutatud pult uut omanikku ootamas. Loomulikult võid küsida ka meilt siin.



3. Simulaator ise

Simulaatori valik on oluline, sest erinevad programmid pakuvad erinevaid funktsioone ja lennustiile. Siin kiire ülevaade nii tasuta kui ka tasulistest simulaatoritest, et saaksid valida just sulle sobiva:

Tasuta simulaatorid:

  1. FPV SkyDive (Orqa) – Algajatele suurepärane, pakub freestyle ja võidusõidurežiime. Lae alla: FPV SkyDive

  2. Tiny Whoop Go – Sobib mikro-droonidega harjutamiseks, lõbus ja lihtne kasutada. Lae alla: Tiny Whoop Go

  3. FlowState – Uuem tasuta simulaator, mis keskendub võistluslennule. Lae alla: FlowState

Tasulised simulaatorid:

  1. FPV Freerider (8€) – Odav ja ei nõua väga võimast arvutit, samas suhteliselt piiratud võimalustega. Lae alla: FPV Freerider

  2. Velocidrone (22€) – Kõige realistlikum füüsika ja suurepärane võistlussimulaator. Lae alla: Velocidrone

  3. DRL Simulator (10€) – Drone Racing League ametlik simulaator, lõbus ja taskukohane. Lae alla: DRL Simulator Steamis

  4. Liftoff (20€) – Suur kogukond ja mitmekesised harjutamisvõimalused. Lae alla: Liftoff Steamis

  5. TRYP FPV (umbes 15€) – Lihtne ja lõbus, mitmekesised kaardid ning võistlusvõimalused. Lae alla: TRYP FPV Steamis

  6. EreaDrone (25€)– Uuem simulaator, mis keskendub võistluslennule ja realistlikule füüsikale. Lae alla: EreaDrone

Pea kõikidele simulaatoritele on võimalus osta laiendusi või lisasid, kuid reeglina nende puudumine kuidagi lendamist ei sega.

HOBIzone Droonitrennis kasutame Velocidrone simulaatorit.

FPVon Freestyle'imas TRYP FPV simulaatoris

Mõned korduma kippuvad küsimused FPV simulaatorite kohta

1. Kas FPV simulaatorid aitavad päris drooni lendamist õppida?
Jah, FPV simulaatorid jäljendavad päris drooni füüsikat ja pakuvad väga realistlikku kogemust. Seetõttu aitavad nad harjutada lennutunnetust ja manöövrite juhtimist ilma reaalsete kahjustuste riskita.

2. Kas simulaatorid on saadaval ka konsoolidele?
Jah, näiteks Drone Champions League (DCL) ja Liftoff on saadaval ka PlayStationi ja Xboxi platvormidele. Neid saab mängida ka mängupuldiga, kuid FPV pult on realistlikuma kogemuse jaoks soovitatav. Kui plaanid hiljem ka päris droonidega lennata, siis kindlasti ei saa me soovitada konsooli peal treenimist just puldi erinevuse tõttu.

3. Kas simulaatorid sobivad ka lastele?
Jah, FPV simulaatorid on mängulised ja lõbusad, muutes need sobivaks igas vanuses inimestele, kes tahavad FPV lendamist õppida.

4. Kas FPV simulaatorid on kasulikud võistlusteks harjutamiseks?
Absoluutselt! Enamik võidusõitjaid kasutab simulaatoreid nagu Velocidrone ja DRL Simulator, et harjutada radasid ja täiustada oma oskusi enne päris võistlusi. Ka HOBIzone Drooniring toimub vahest just Velocidrone simulaatoris.

5. Kas ma saan simulaatorites võistelda teiste mängijatega?
Jah, mitmed simulaatorid, nagu Velocidrone ja DRL, pakuvad mitmikmängu võimalust, kus saad koos teiste pilootidega võistelda. Ereadrone on aga FAI ametlik simulaator ning seal peetakse ka Maailma Karikavõistlusi ja tuleval aastal ka Espordi Olümpia.

6. Milline simulaator on kõige realistlikum?
Velocidrone peetakse üheks kõige realistlikumaks füüsikamootori osas. Samas pakub Liftoff ka väga realistlikku kogemust, eriti kui arvestada propellerite ja objekti kahjustusi.

7. Kas FPV simulaatoritel on ka õpetusrežiime?
Jah, paljud simulaatorid, nagu DRL Simulator ja Liftoff, pakuvad õpetusrežiime, mis aitavad algajatel õppida lendamist samm-sammult.

8. Kas mul on võimalik oma drooni simulaatoris seadistada?
Jah, näiteks Velocidrone ja Liftoff võimaldavad drooni seadeid ja parameetreid kohandada, et simuleerida erinevaid lennustiile ja droonimudeleid.

9. Kas ma pean kasutama FPV prille, et simulaatoris lennata?
FPV prillid pole simulaatori mängimiseks vajalikud. Kuna Prillid on arvutiga võrreldes suhteliselt kehvade ekraanide ja ühendusega, siis soovitame simulaatorites lennata ilma prillideta. Kui siiski on soov prillidega lennata, siis osta kindlasti prillid, millel on HDMI sisend.

10. Kas FPV simulaatoritega on võimalik õppida freestyle trikke?
Jah, simulaatorid, nagu Liftoff ja Velocidrone, pakuvad suurepäraseid võimalusi freestyle-lendamise harjutamiseks.

11. Kas mul on võimalik simulaatoris ise radu ehitada?
Jah, paljud simulaatorid, sealhulgas Velocidrone ja Liftoff, pakuvad rajaehituse tööriistu, mis võimaldavad kasutajatel ise radasid luua ja jagada.

12. Kui kaua peaksin harjutama enne päris drooniga lendamist?
See sõltub inimesest. Paljud piloodid soovitavad vähemalt mõne tunni jagu harjutada, et saada lennutunnetus kätte, enne kui päris drooni kasutama hakkad. Kuid simulaatoritrenn jääb tegelikult ka sinu lendamise osaks ka peale seda, kui päris drooni peale üle lähed - ja kui soovid simulaatoris olla tõeline äss, siis lähenevad lennutunnid juba sadadele või isegi tuhandetele. Droonitrenni poistele ja tüdrukutele soovitame siiski mitte lennata rohkem kui 1-2h päevas (sest ületreenimine ja valesti treenimine on tihti hullem, kui üldse mitte treenimine).

Next
Next

Tehnoloogiahuvi tüdrukute seas